ÖABT Nedir sorusu KPSS’ye girecek adayların en çok araştırdıkları soruların başında gelmektedir. Öğretmenlik sınavına girecek olan adaylar farklı farklı oturumlarda sınavlara girmektedir. Bu oturumlardan biri de ÖABT’dir. Açılımı öğretmenlik alan bilgisi testidir. Bu kelimelerin ilk harflerinin kısaltılması da kullanılmaktadır. Şimdi ÖABT nedir sorusunu daha detaylı olarak açıklayalım: ÖSYM’nin düzenlediği sınavlar içerisinde öğretmen adayları için mesleki yeterliliklerini ölçmek için yapılmaktadır. Lisans düzeyinde bir sınav olduğu içinde kendi alanlarında aldıkları derslerin kapsamında olan konulardan sorumlu olunmaktadır. ÖABT nedir Genel kültür ve genel yetenek sınavına girildikten sonra sıra eğitim bilimleri oturumuna gelmektedir. Bu oturumda da öğretmen aday bilgi testi yapılmaktadır. Bu oturuma girilmesi zorunludur. Aksi taktirde adaylar sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih yapamazlar ve atanma hakkına sahip olamazlar.

ÖABT Nedir sorusundan da akla gelen ikinci soru ise hangi alanların olduğu gelmektedir. ÖSYM’nin sınav kılavuzu incelendiği zaman çok sayıda farklı alan olduğu görülmektedir. Bu alanlar ise;
- Türkçe
- İlköğretim matematik
- Lise matematik
- Fen ve Teknoloji(Fen Bilimleri)
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- Sosyal Bilgiler
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Coğrafya
- Tarih
- İngilizce(Yabancı dil)
- Rehber öğretmen
- Okul öncesi öğretmenliği
- Sınıf öğretmenliği
- Din kültürü ve ahlak bilgisi
- Beden eğitimi öğretmenliği
- İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenliğidir.
Eğitim fakültesinde ya da fen-edebiyat fakültesi mezunu olup formasyon eğitimi alan adaylar içinde alanlarına göre bu alan sınavlarından bir tanesine girmektedir. Branşlarına ait olan temel bilgiler ile eğitim bilgileri sorular içerisinde yer almaktadır.
ÖABT Nedir sorusu aslında içerisinde çok fazla ayrıntının bulunduğu bir sınavdır. Bu nedenden dolayı sınava girecek adaylar araştırma yaparken uzun zamanlar harcamaktadır. Hangi derslerden sorumlu olunmaktadır, soruların konu dağılımı, geçmiş yıllardaki sorularda neler çıktığı da merak edilen diğer noktalardır. Sorular ÖSYM’nin soru havuzu içerisinde seçilerek hazırlanmaktadır. Her yıl kitapçıktaki sorular belli bir yüzde ile açıklanmaktadır. Ancak adaylar kendi aday işlemleri sayfalarından soruları sınavdan sonra geçici süre ile görmektedir. Soruların kopyalanması, çoğaltılması ve farklı bir amaç ile kullanılması ile de yasaktır. ÖABT’nin de yeni sistem ile gelen bir sınav olması da soru işaretlerini de beraber getirmektedir.
ÖABT’de Kaç Soru Sorulmaktadır?
ÖABT nedir sorusunu detaylı bir şekilde açıkladıktan sonra sıra ise kaç soru sorulacağı sorunun yanıtını bulmaya gelmiştir. Her alanda sorulan soru sayısı eşit değildir. Alanlara göre soru sayısı ise;
- Sınıf öğretmenliği adayları için alan bilgisinden 45 soru ile alan eğitiminden 30 soru
- Yabancı dil yani İngilizce öğretmenleri adayları için alan bilgisinden 45 soru ile alan eğitiminden 30 soru
- Diğer alanların hepsinde ise alan bilgisinden 60 soru sorulurken alan eğitiminden de 15 soru sorulmaktadır.
Toplamda 75 soru yer almaktadır.
Kılavuzda yer almayan adaylar için nasıl olacağı da kritik noktalardan bir tanesidir. Bu branş dışına olan öğretmen adayları için ise;
- Almanca öğretmenliği
- Arapça öğretmenliği
- Çince öğretmenliği
- Fransızca öğretmenliği
- İspanyolca öğretmenliği
- İtalyanca öğretmenliği
- Japonca öğretmenliği
- Rusça öğretmenliği
İçim ise aynı dönemde yapılan YDS ya da e-YDS sınavlarından bir tanesine girmesi gerekmektedir. Diğer oturumlardan alınan puanların üzerine yabancı dil sınavından alınan puan eklenmektedir. ÖABT’den farklı olarak yabancı dil sınavlarında 80 soru sorulmaktadır.
Öğretmen adayları için sınav takvimi diğer adaylara göre daha yoğun geçmektedir. Girilecek oturum sayısının fazla olması, genel kültür-genel yetenek oturumundan bir süre sonra ÖABT’nin yapılması ise de uzun bir süreci de beraberinde getirmektedir. Ancak hedeflenen puan için her sorunun ve doğru cevabın önemi çok büyüktür.
ÖABT’de Puan Nasıl Hesaplanır?
ÖABT Nedir, kaç sorudur sorularından sonra ise puan hesabı nasıl olacaktır konusuna gelinmektedir. Puan ise şu şekilde hesaplanmaktadır:
- Genel kültür testinden alınan puanın %15 ‘i alınmaktadır.
- Genel yetenek testinden alınan puanın ise de %15’i alınmaktadır.
- ÖABT testinden alınan puanın %20’si alınmaktadır.
- YDS’den ise alınan puanın %50’si alınmaktadır.
4 puanın toplanması ile de alınan puan hesaplanmış olmaktadır. Her bir testte YDS hariç 4 yanlışın bir doğru götürdüğü unutulmamalıdır. Bunun yanında ise alınan yüzdeler ise ham puan yani yanlışlar sonucunda ortaya çıkan net üzerinden olmaktadır. Gelecekte bu sınava girmeyi düşünen adayları hem çalışma hem de sınav açısından da yoğun bir dönem beklemektedir. Her yıl değişen yönetmelikler ve alınan kararlara göre de bazı noktalar değişmektedir. Bu nedenden dolayı gelişmeler çok yakından takip edilmelidir. Detaylı bilgi için tıklayınız