MEB Bursu aynı zamanda öğretmenlik bursu olarak da bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere verilen burstur. Burs, her öğrenciye verilmemektedir. Bursu almaya hak kazanan öğrencilerin başında Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları yer almaktadır. Aynı zamanda öğretmenlik okumak isteyen öğrenciler de burstan faydalanabilmektedir. Bakanlık tarafından verilen burs geri ödemeli değildir. Pek çok öğrencinin verilen burstan haberi yoktur. Öğretmenlik alanında eğitim almak isteyen, tercihini bu yönde yapan öğrencilere ek gelir sağlamak ve eğitimi desteklemek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından burs verilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen burs, belirli öğretmenlik bölümlerine olan teşviki arttırmak amacıyla geri ödemesiz olarak öğrencilere verilmektedir. Öğrenciler aldıkları bursu eğitim süresi boyunca kullanabilir. Bursu almaya hak kazanmak isteyen öğrenciler geçerli bölümleri ilk 5 sıraya yazmalıdır.
Üniversite Bursları ile ilgili yazılarımıza Üniversite Bursları kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.

MEB Bursu Hangi Bölümlere Verilir?
MEB bursu almaya hak kazanan öğrenciler belirli bölümleri tercih etmeli ve koşulları karşılamalıdır. Burstan faydalanmak için tercih edilen bölümler:
- Özel Eğitim Öğretmenliği
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Türkçe Öğretmenliği
- Matematik Öğretmenliği (İlköğretim)
- Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
- İngilizce Öğretmenliği
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen burs için öğrenciler ilk 5 tercihe yukarıdaki bölümlerden birini yazmalıdır. Bu bölümlerden birini kazanan öğrenciler gerekli koşulları sağladığı sürece burs almaya hak kazanır. Burs için her yıl belirli sayıda öğrenci belirlenmektedir. Kontenjana bakılmaksızın Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olup, yukarıdaki bölümlerden birini kazanan ve bölüme kayıt olan öğrenciler doğrudan burs almaya hak kazanır.
MEB Bursu Başvurusu İçin İstenilen Şartlar
MEB bursu almak isteyen öğrencilerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. Şartları karşılayan öğrenciler bursu alabiliyor. Burs için istenilen şartlar:
- İlk beş tercihte belirli bölümlerden biri olmalı ve öğrenci bu bölümü kazanmalıdır.
- Öğrencinin kazandığı bölüm ve üniversite örgün olmalıdır. Aksi takdirde burs verilmez.
- Burs için sadece devlet üniversiteleri geçerlidir. Özel üniversitede okuyacak öğrenciler ve açık öğretim fakültesi öğrencileri burstan faydalanamaz.
- MEB bursunun öğrenciye verilmesi için öğrencinin KYK bursu almaması gerekir. KYK bursu alan öğrenciler, bakanlık tarafından verilen bursu alamaz.
- Bakanlık tarafından öğrenciye burs verilmesi için öğrencinin en fazla 22 yaşında olması gerekir. 22 yaş ve üzeri öğrenciler bakanlığın verdiği bursu alamaz.
- Öğrencinin sicil kaydının temiz olması gerekir. Aynı zamanda öğrencinin memuriyetine herhangi bir engel olacak raporun bulunmaması gerekir.
- Bakanlık tarafından verilen burstan yararlanmak isteyen öğrenciler ek kontenjanla yerleştirilmemiş olmalıdır. Öğrenciler, birincil yerleştirmede belirli bölümleri ilk 5 sırada tercih etmeli ve bölüme yerleşmelidir.
- Öğrenci, kazandığı bölüme kesin kayıt yaptırmazsa bursu alma hakkı iptal olur.
MEB bursu almak isteyen öğrenciler yukarıda yer alan şartları karşılamalıdır. Şartları karşılamayan öğrenciler burs almaya hak kazanamaz. Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu öğrenciler her yıl belirlenen kontenjana dahil edilmez. Mezunlar doğrudan burs almaya hak kazanır. Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olmayan öğrenciler için yukarıda yer alan şartlar geçerlidir.
MEB Bursu Başvurusu Nasıl Yapılır?
MEB bursu başvurusu yapmak isteyenler liseden mezun olduktan sonra üniversite tercihini belirtilen koşullarda yapmalıdır. Başvurular bireysel olarak yapılmadığı gibi ekstra belgelere ihtiyaç duyulmamaktadır. Öğrenciler öncelikle mezun olma ve üniversite bölümüne yerleşme durumuna bakmalıdır.
MEB Bursu Ne Kadar?
2020-2021 MEB Bursu, KYK Burs ücretiyle aynıdır. 2020 yılı itibariyle 550 TL olmuştur.
Genellikle her eğitim – öğretim yılı öğrencilere verilen burs miktarı değişmektedir. Her yıl kontenjan sayısı değişirken burs miktarı da güncellenmektedir. 2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen burs miktarı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs miktarı aynı olacaktır. Öğrenciler MEB bursu almaya hak kazandıklarında KYK bursu alamaz. MEB ve KYK, paralel olarak çalışmalarını sürdürmektedir. İki farklı burs devlet güvencesiyle öğrencilere verilmektedir. KYK bursu alan öğrenciler bakanlık bursu alamaz.
MEB Bursu Hangi Koşullarda Kesilir?
MEB tarafından verilen eğitim bursunu alan öğrenciler eğitim süresi boyunca bursu almaya devam edecektir. Eğitim süresi 4 yıl olan öğrenciler herhangi bir nedenden dolayı eğitim süresini uzatırsa bakanlık tarafından verilen burs devam etmeyecektir. Bakanlık tarafından verilen bursun süresi eğitim süresiyle ilişkilidir. Geri ödemesiz devlet bursu olan MEB bursunu şartları karşılayan öğrenciler alabilir. Şartları karşılayan öğrenciler arasında kontenjan doğrultusunda öğrenciler seçilecektir. Burs için öğrenciler öncelikle lise diploması almalı ve üniversite için tercih yapmalıdır. İlk beş tercihinde belirli bölümlerden birine yerleşen öğrenciler MEB tarafından verilen bursu alabilir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Yurtdışı bursları ve Yurtdışı Eğitim ile ilgili yazılarımıza Yurtdışı Eğitim kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.