Bursluluk sınavı başvuru formu doldurulması işlemi burs alınabilmesi için ilk adımdır. Formda sizden istenilen bilgilerle birlikte bu bilgileri doğrulayabileceğiniz belgelerinin olması oldukça önemlidir. Sizden gelir düzeyiniz düşük olduğu için burs almanıza imkan sağlanıyorsa gelir düzeyinizin düşük olduğunu aldığınız belge ile kanıtlamanız istenir.
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı her yıl belirlenen şartlar altında düzenlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınav ve değerlendirme süreçlerinin sonuçlanması ile birlikte aylık belirlenen tutarlarda burs almanıza imkan sağlanmaktadır. Bununla birlikte aynı zamanda yatılılık sınavı da yapılabilmektedir. Sınavın kazanılması ve diğer kriterlerin sağlanması ile birlikte yatılı okullarda ücretsiz olarak eğitim görebilirsiniz. Parasız bursluluk ve yatılılık sınavı başvurusu için izlenmesi gereken adımlara bakacak olursak:
- Başvuru yapılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi ve E-Okul resmi internet sitesi üzerinden işlem yapılmalıdır.
- Ad soyad, ana ve baba adı, doğum yeri, cinsiyet, doğum tarihi gibi öğrenciler tarafından girilen bilgilerin doğruluğu velisi tarafından mutlaka kontrol edildikten sonra onay verilmelidir. Aynı zamanda varsa sınav esnasında tedbir alınması gereken özel eğitim ihtiyacı, yetersizlik durumu başvuru sırasında mutlaka bildirilmelidir.
- Sınav başvuruları, okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan yapılmaktadır. Başvuru sonucunda okul müdürlüğü tarafından imzalanmış başvuru evrağı aynı zamanda veli tarafından da imzalanarak sınav bitimine kadar saklanmalıdır.
- Başvuru onaylanmadan önce mutlaka detaylı şekilde kontrol edilmelidir. Çünkü onay verildikten sonra bilgilerin değiştirilmesi imkanı bulunmamaktadır. Bu amaçla yapılan başvurular da kabul edilmeyecektir.

Final okulları bursluluk sınavı, ilk ve ortaöğretim sınıflarında öğrenci olanların girebilecekleri bir sınavdır. Neredeyse bütün şehirlerde okulları Final Okulları, her il için bir kontenjan belirlemiştir. Final Okullarının resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruda yer alan linki tıklayarak başvuru ekranına giriş yapabilirsiniz. Bu ekranda sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan sonra başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz. Ardından sistem ve ilgili kurum tarafından yapılan inceleme sonucunda sınava girecek öğrencilere belirlenen sınav zamanında girebilecekleri link gönderilir. Sınav online olarak yapılacağından sınav saatinde linke giriş yaparak sorulan soruların cevaplarını verebilirsiniz.
Sınav sürecinin tamamlanması ile birlikte sınava girenler arasında seçme yapılarak kriterler dahilinde verilen burs oranları belirlenir. Yüzde 100 burs kazanılacağı gibi hiç burs kazanamayabilirsiniz. Bu nedenle sorulan sorulara doğru cevap vermek oldukça önemlidir. Yemek bursu başvurusu için buraya göz atabilirsiniz.
Doğa Koleji bursluluk sınavı özellikle daha iyi imkanlarda öğrencilik yapmak ancak maddi imkanları düşük olanların sürekli olarak takip ettikleri konular arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda veliler çocuklarının devlet okulları yerine özel okullarda öğrencilik yapmasını istiyorlar. Bunun en önemli nedeni daha iyi imkanlar sunulabiliyor olmasıdır. Bursluluk şartnamesine bakacak olursak:
- Doğa Koleji tarafından yapılan bursluluk sınavı 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrenciler arasında yapılmaktadır.
- Sınav esnasında akıllı saat, cep telefonu, cetvel ve hesap makinesi kullanılması yasaktır.
- Sınav başvuru formunun başarılı bir şekilde doldurulması ve onaylanması sonucunda sistemden verilen çıktının mutlaka sınav sonuna kadar saklanması gerekir. Aynı zamanda sınav giriş kartının da çıktı alınmış olması gerekir.
- Sınava giriş esnasında sınav giriş kartı, HES Kodu ve nüfus cüzdanı aslı öğrencinin yanında olması gerekmektedir.
- Sınava katılmak için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- 55 – 60 soru aralığında öğrencisi olunan sınıfa göre değişkenlik gösteren soru sayısı bulunmaktadır. Bu soruların cevaplanması gereken süre 75 dakika olacaktır.
- Sınav 500 puan üzerinden değerlendirilmektedir.
- MEB bursluluk sınavı şartlarında olduğu gibi Doğa Koleji bursluluk sınavlarında da kazanılan burs sadece okul ücretinde geçerli olmaktadır. Yemekhane, servis, kitap ve kıyafeti kazanılan burs kapsamamaktadır.
- Sınav sonucunda burs almaya hak kazanmış ancak kayıt yaptırmamış olan öğrencilerin hakları iptal edilir.
- Burs kazanılan kampüs için geçerli olur. Farklı bir il ya da aynı il içerisinde yer alan farklı bir kampüste öğrenciliği kapsamamaktadır.
- Burs oranları, öğrencinin sınav başarısına ve ilgili kampüs için belirlenmiş olan kontenjan durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Özel okulların yıllık ücretlerinin ödenebilmesi özellikle maddi durumları belirli seviyelerin üzerinde olmayan veliler için çok zor ve hatta imkansızdır. Bu nedenle özel okul bursluluk sınavı daha iyi şartlarda eğitim almak isteyen öğrenci ve velilerin önündeki en önemli imkan olarak karşımıza çıkmaktadır.