Akademik Mail Hazırlama 2021

Akademik Mail Hazırlama Akademik Mail Nedir?

Akademik Mail Hazırlama, sadece eğitim hayatımızda değil aynı zamanda iş hayatımızda da oldukça önemlidir. Profesyonel kariyerimizin en önemli basamağı diyebiliriz. Bu kadar önemli bir basamağı basitleştirerek değersizleştirmek, yapılacak en tehlikeli davranışlardan birisidir. Eğer akademik mail yazacaksanız, etkileşimleri profesyonel olarak ele almalısınız.

Derse girmediğiniz bir zaman diliminde anlayamadığınız bir konuyu mail yoluyla öğretmene elbette sorabilirsiniz fakat bu konuyu önce arkadaşlarınıza sormanızda fayda var. Çünkü öğretmeniniz bu soruyu daha önce yanıtlamış olabilir, bu durumda mailinize geri dönüş alamayabilirsiniz.

Akademik Mail Hazirlama
Akademik Mail Hazirlama

Akademik Mail Hazırlama Akademik Mail E-Postası Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle, mail adresiniz en önemli konudur. Hatta birinci basamak diyebiliriz. Liseden kalan çılgın mail adreslerinizi artık tarihe gömmeniz gerekiyor. O mail ile yaptığınız her şey yaşandı ve bitti. Şimdi o mail adresinizi bırakmalısınız ve kendinize adınız ve soyadınızdan oluşan ciddi bir mail hesabı kurmalısınız. Bu yazıyı okurken yan sekmede bir mail hesabı oluşturmayı denerseniz de bir yükünüzü hafifletmiş olursunuz.

KYK Burs Sonuçları yazımıza göz atmak isterseniz.

KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Akademik Mail Hazırlama Bölümler Nasıl Olmalıdır?

  1. Konu Bölümü Nasıl Olmalı: Konu kısmında, açıklamaya yazdığınız sorunun bir nevi başlığını yazmalısınız. Örneğin, devamsızlık yaptığınız bir derste hocaya bu durumu bildirmeniz gerekiyorsa, konu kısmına: ‘’7 Eylül 2021 tarihli derse devamsızlığım hk.’’ yazmalısınız. Eğer staj başvurusu yapacağınız bir yerse, ‘’E-Bursum staj başurusu hk.’’ yazmalısınız ki, maili alan kişi neyden bahsedecek olduğunuzu en baştan görebilsin.
  2. Giriş Bölümü Nasıl Olmalı: Maile başlarken hitapsız bir girişte bulunmak geri dönüş almanızda kötü bir etken olabilir. Aslında selam verme işlemi, sadece mail konusunda değil, arkadaşlarınızla yapacağınız konuşmalarda bile son derece önemlidir. ‘’Merhaba, iyi günler, selam, günaydın, iyi akşamlar vb.’’ kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin. O yüzden, mail atarken de ilk giriş cümlesinde mutlaka kullanmanız gerekenler şunlardır: Merhaba Hocam, Sayın Prof. İsim Soyisim, Sayın Prof. Soyisim vb.
  3. Kendimizi Tanıtma Bölümü Nasıl Olmalı: Giriş bölümünü yaptınız. Hemen direkt olarak konuya girmek yerine, kendinizi tanıtmalısınız. Hoca beni tanıyordur diye düşünmek en tuhaf düşüncedir. Öğretmenin birden fazla sınıfı ve öğrencisi olduğu için isim konusunda unutkan olabilir. Kendimizi tanıtmak demişken, ‘’Ben Ceren’’ derseniz, kendinizi tanıtmış olmazsınız. Öğretmenin Ceren isminde birçok öğrencisi olabilir ve hangi Ceren olduğunuzu anlamayabilir. Bu yüzden, şu şekilde kendinizi tanıtmalısınız: ‘’Ben TDE302 dersinden 170205 numaralı Ceren Kütük’’ Bu şekilde kendinizi tanıttığınızda, hoca numaranızı sistemden aratarak kim olduğunuzu hatırlayabilir.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, eğer öğretmenle yakın bir iletişimdeyseniz attığınız her mailde bu şekilde bir tanıtma yapmamalısınız. İsim ve soyisim söylemeniz artık öğretmen için yeterli olacaktır.
  4. Konuya Giriş Bölümü Nasıl Olmalı: Kendimizi de tanıttıysak geldik asıl konuya. Eğer bir probleminiz varsa onu uzun uzun yazmak yerine kısa, net bir şekilde yazmalısınız. Örneğin, o gün o derse katılamadıysanız ve katılamamanız bir sorun teşkil ediyorsa bunu açıklayan bir mail yazmalısınız: ‘’7 Haziran 2020 tarihli derse raporlu olduğumdan dolayı katılım sağlayamayacağım. Bugün yapılması planlanan sunum ödevimi rahatsızlandığımdan dolayı gerçekleştiremeyeceğim için önceden sizi bilgilendirmek istedim. Anlayışınıza sığınarak iyi günler diliyorum.’’
  5. Kapanış Bölümü Nasıl Olmalı: Kendimizi tanıttık, sorunumuzu da anlattık o zaman gönder tuşuna basma zamanı! Hayır hayır. Bu şekilde yapmıyoruz. Nasıl selam vererek giriş yaptıysak, iyi dileklerde bulunarak maili bitirmeliyiz. Peki neler olabilir? Örneğin, ‘’Saygılarımla, iyi günler, hoşça kalın, sağlıcakla’’ gibi kelimeleri kullanabilirsiniz.

Akademik Mail Hazırlama Dili Nasıl Olmalıdır?

Kendiniz olun. Normalde olmadığınız kadar kibar olmanız gülünç olabilir. Gereğinden fazla kibarlık yaparak hatta bunu emojilerle yumuşatmaya çalışarak bir mesaj hazırlamanız karşınızdaki kişi tarafından olumsuz karşılanabilir. Emoji kullanmadan, ciddi ve net bir üslup kullanmalısınız ve çekinmeden, kaba olmadan ‘’siz’’ hitabıyla mailinizi yazmalısınız.

 

İçeriği Beğendiniz mi?

“Akademik Mail Hazırlama 2021” üzerine bir yorum

Yorum yapın